Кошик
160 відгуків
ТОВ "ЛАЗОРЬ" - комплексне постачання лабораторного обладнання
+380 (50) 394-18-03
+380 (93) 074-78-11

Прилади для визначення сортності борошна по білизні

Прилади для визначення сортності борошна по білизні

Прилади для визначення сортності борошна по білизні

В даний час, особливо за останні 2-3 роки в Україні поряд з великими державними і комерційними підприємствами з'явилося (і продовжують з'являтися) значна кількість приватних зернопереробних господарств (хлібозаводи, пекарні, млини та ін). Тому створення і впровадження прогресивних, сучасних експрес-методів контролю якості зерна і борошна (вміст білка, активних ферментів, білизни та ін) відіграє дуже важливу роль.

Якість борошна і її хлібопекарські достоїнства пов'язують співвідношенням в борошні кількості високопоживного ендосперму і оболонок, які є баластом в живильному відношенні. Однак прямі й оперативні методи визначення вмісту в зерні оболонок поки не отримали промислового застосування.

Комплексним показником якості борошна є її сорт, який базується на показниках, які регламентуються відповідною нормативною документацією (ГОСТ, ДСТУ та ін). Одним з основних показників, що характеризують сорт борошна, є її білизна, яка і характеризує споживчі гідності борошна.

З 1924 р. для характеристики сорту борошна прийнятий показник зольності. Але багаторічний досвід застосування його в Росії і дослідження ВНІІЗ показали, що іноді оцінка сортів борошна по зольності не відображає якість борошна і стає непридатною для характеристики питомого вмісту в борошні ендосперму і оболонок зерна, що відображає харчову цінність та хлібопекарські достоїнства продукту. Це пояснюється великою різноманітністю вітчизняної пшениці з різними фізико-хімічними властивостями, значними коливаннями вмісту мінеральних речовин в залежності від типу зерна, району зростання і кліматичних умов. До того ж тривалість (близько 4-5 годин) методу визначення зольності ускладнює оперативність контролю і вироблення борошна стабільної якості.

Ці недоліки усуваються при застосуванні фотометричного методу оцінки сорту борошна за показником "білизна". Цей метод характеризують високу швидкість вимірювання, малі трудомісткість і енергоємність.

Протягом ряду років багато борошномельні та хлібопекарські підприємства, Держхлібінспекція використовують фотометричний метод оцінки сортності борошна по білизні. Застосування показника білизни, як одного з критеріїв якості борошна, засноване на значному розходженні відбивної здатності ендосперму і оболонок (отрубянистых часток), співвідношення яких і визначає сорт борошна.

Сутність методу оцінки сортності борошна по білизні полягає у вимірюванні коефіцієнтів відбиття в зеленій ділянці спектру ущільнено-згладженої поверхні борошна. Метод стандартизовані (ГОСТ 26361-84) і норми білизни внесені у відповідну нормативну документацію на пшеничне і житнє хлібопекарське борошно.

Експресність методу оцінки сортності борошна по білизні дає можливість збільшити вихід високих сортів борошна на 2-3 %, зменшити кількість отрубянистых частинок у борошні, підвищити однорідність і якість продукції, знизити трудовитрати і споживання електроенергії.

Інструментальними засобами для визначення білизни борошна є прилади – белизномеры. В даний час на підприємствах України в експлуатації знаходиться декілька типів белизномеров, вироблених в Росії в різний час: Р3-БПЛ – стрілочний прилад; Р3-БПЛЦ – прилад з цифровою індикацією; БЛИК-РЗ – мікропроцесорний прилад; РЗ-ТБМС – малогабаритний тестер; СКИБ-М – малогабаритний скануючий пристрій.

Перший в Україні вітчизняний белизномер "Беліз-1". Белизномер пройшов Державні приймальні випробування, кожен прилад атестований Держстандартом України. В даний час прилади успішно експлуатується на багатьох державних і приватних підприємствах України.

Відмінною особливістю белизномера "Беліз-1" від російського приладу БЛИК-3 є відсутність у ньому будь-яких рухомих вузлів. Природно, це підвищує надійність і точність роботи приладу в процесі його експлуатації.

На сьогодні в Україні склалася ситуація, при якій на підприємствах борошномельної і хлібопекарської промисловості, в лабораторіях Держхлібінспекції одночасно використовуються белизномеры різних моделей, що відрізняються як конструктивними особливостями, так і мають суттєві відмінності за метрологічним характеристикам.

Що стосується приладу "Беліз-1", то тут не можна говорити про діапазон вимірювань за коефіцієнтом відбиття, так як коефіцієнти відбиття двох тестових заходів білизни не утворюють шкалу, кратну шкалою в умовних одиницях Р3-ПЛ, а лише фіксують опорні точки на цій шкалою, при цьому похибка ± 1,0 ум. од. забезпечується у всьому діапазоні вимірювань.

Основними критеріями вибору белизномера є:

• забезпечення єдності вимірювання з приладом РЗБ-БПЛ, застосування якого встановлено стандартом ГОСТ 26361-84;
• забезпечення метрологічних характеристик, передбачених чинним стандартом ГОСТ 26361-84;
• простота і зручність в роботі;
• висока надійність;
• забезпечення стабільності показань;
• забезпечення працездатності приладу в широкому температурному режимі;
• ремонтопридатність;
• гарантійне і післягарантійне обслуговування.

Більш докладно розглянемо белизномер "Беліз-1", який задовольняє всім перерахованим вище критеріям.

За результатами вимірювань, користуючись таблицею 2, визначають сорт вимірюваного зразка борошна з урахуванням ГОСТ 26361-84 (у частині вмісту в борошні фракції крупності частинок і белозерной пшениці).

Таблиця 2
Сорт борошна Значення білизни борошна в усл. од. Р3-БПЛ

не менше не більше

Вищий 54 –
Перший 36-53
Другий 10-35

Белизномер "Беліз-1" метрологічно забезпечений при експлуатації, підлягає повірці Держстандарту України не рідше 1 рази в рік.

ВИСНОВОК

При виборі марки белизномера необхідно враховувати його похибка в усл. од. Р3-БПЛ, тобто в одиницях вимірювання білості борошна згідно вимогам ГОСТ 26361-84.

У белизномерах російського виробництва Р3-БПЛ, БЛИК-РЗ, СКИБ-М і інших, основна шкала яких становить 0 – 100 усл. од., не вказана похибка в усл. од. Р3-БПЛ.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner